Saijalainen Hauvenuistattelu

Ennen vanhaan hauki oli jopa lohtakin tärkeämpi kala. Kuivattuna sitä voitiin säilyttää pitkään ja kuljettaa kauaksi vaikeakulkuisten matkojen taakse. Kuivatulla hauella maksettiin veroja ja ostettiin tavaroita. Lapin järvillä kulki satamäärin haukimiehiä Pohjanlahden rannikon talonpoikaispitäjistä.

Muutama vuosikymmen sitten haukea pyydettiin lähes joka taloon keväisin muutamalla verkolla. Pirteissä paistettiin ja keitettiin tuoretta ja maukasta haukea, kyseltiin naapureilta: ”joko olet saanu verestä kalaa”. Syyspimeinä iltoina tuohustettiin haukia kortteikkojen reunamilta parilassa veneen keulassa roihuavien tervastulien ja myöhemmin tasaista kirkasta valoa antaneen hasakin valossa.

Nyt hauesta on tullut heittokalastajien suosikki, ihanteellinen pyyntikohde, joka on ollut monelle kalastajalle se ensimmäinen iso kala. Hauen luonne on petomainen ja sillä on kyky kasvaa komeisiin mittoihin. Hyvissä kasvuoloissa hauki voi kasvaa Suomessa jopa 15 – 20 kg painoiseksi. Hauki on myös osaavan kokin käsissä mainio ruokakala.

Hauen kutu on varhaiskeväällä, kun vesi on lämmennyt +7 °C:n paikkeille. Rantojen auetessa ja jäiden lähdettyä vesi lämpenee nopeasti ja kutu alkaa - kunakin keväänä omassa aikataulussaan riippuen paikoista ja säistä.

Parhaiten hauki ottaa uistimeen heti kudun jälkeen. Ensimmäisenä kutevat pienet hauet ja viimeisenä isot. Ne alkavat ottaa uistimeen usein tässä järjestyksessä. Monien saijalaisten kalastajien mielestä hauki ottaa uistimeen ensin Aatsingilla sitten Kuolajoella ja vasta sen jälkeen Tenniöllä ja Maltiolla. Parhaita kalastuspaikkoja ovat virtojen alustat ja niskat, joihin nälkäiset hauet nousevat kyttäämään saalista.

Tapahtuma on leikkimielinen ”hauvenuistattelukilpailu”. Nostetaan esille hauen kalastukseen ja haukiruokiin liittyviä mahdollisuuksia, sekä hauen hyviä ominaisuuksia sekä saaliina, että ruokakalana. Eli nostetaan hauen arvoa sille kuuluvalle paikalle. Matkailussa haukea on hyödynnetty heikosti. Sen asian korjaus onkin suuri mahdollisuus.


Tapahtumat-sivulle